Следвайте Гласове в Видът на протоколите в секционните комисии предизвика скандал

...
Следвайте Гласове в Видът на протоколите в секционните комисии предизвика скандал
Коментари Харесай

Цветозар Томов напусна поста говорител на ЦИК след скандал за изборните протоколи

Следвайте " Гласове " в 
Видът на протоколите в секционните комисии провокира скандал по време на съвещанието на Централната изборна комисия. По предложение на представителя на Българска социалистическа партия Емил Войнов беше решено СИК да не попълнят в обособени графи броя гласове от машината и настрана - от бюлетините, а да вписват единствено общия, сбит резултат от двата типа гласоподаване.

Това провокира реакцията на Цветозар Томов, който в символ на противоречие освободи поста на представител на ЦИК.
" Отказвам да бъда повече представител на комисията. Причината е във вземането на извънредно рисково за честността на изборите, съгласно мен, решение по отношение на типа на секционния протокол. Решението планува в секционния протокол да бъдат записани сумираните резултати от машинното и хартиеното гласоподаване, без да бъдат записани поотделно. Това лишава опцията за съпоставяне на машинните протоколи с ръчното преброяване на разписките ", разяснява пред Dir.bg Цветозар Томов.
" И защото аз съм изрично несъгласен с това решение, не виждам по какъв начин мога да го пазя обществено. И по тази причина не желая да бъда представител на комисията ", изясни той. Томов съобщи, че остава заместник-председател на ЦИК.

Пред " Труд " Томов описа, че са подценени рационалните причини и е решено резултатите от броенето на хартиените и машинните бюлетини да се събират и записват дружно в секционните протоколи.
„ Така не може да се направи съпоставяне сред данните от протокола на устройствата за гласоподаване “, предизвести Томов.
11 членове на ЦИК са подкрепили образеца на протокол, препоръчан от Емил Войнов. Против са дали своят вот четирима - с изключение на Цветозар Томов, още и ръководителят на комисията Камелия Нейкова, другият представител Росица Матева и Любомир Георгиев.
Говорител на ЦИК остава Росица Матева. На този стадий не е обсъждано дали ще има втори представител още веднъж.
След последните промени в Изборния кодекс на вота на 2 април ще се гласоподава с хартиена бюлетина и на машина, само че устройствата същото ще разпечатват хартиена бюлетина.
 
Източници: " Труд ", dnes.dir.bg
 
 
 
 
20 Фев 202321620 Фев 20239720 Фев 202317020 Фев 202384320 Фев 2023129320 Фев 202377КоментариСталин Й. В.20 Фев 2023 16:50ч.
Значи, по концепция на комунистите да фалшифицираме изборите, щото от козяк размахват Магнитски.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани18 Фев 20231096207 Фев 2023142420 Фев 202365218 Фев 2023758
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР